Tytäryhtiö / Minun ääreni

Tytäryhtiö ESIKATSELU_64

Naisen asema musiikkiteatterissa on hyvin kapea, mitä tulee rooleihin. Tämän päivän yhteiskunnassa näin ei tarvitsisi olla.

Tytäryhtiö on 4 + 1 naisen musiikkiteatteriryhmä, joka tutkii musiikkiteatterin ilmaisumahdollisuuksia niin modernin kuin perinteisen esityksen muodossa. Ryhmän jäsenet ovat ystäviä opiskeluajalta Lahden AMK:n musiikkiteatterikoulutuksessa. Tällä hetkellä Tytäryhtiö on tauolla yhden jäsenen sairastuttua vakavasti.

***

Minun ääreni -esitys tutki ihmisen äärirajoja: sitä, mikä lopulta määrittää identiteettiä. Lavalla oli neljä eri minää, jotka lopulta sulautuivat yhdeksi. Muotona oli perinteinen kasvutarina, joka kuitenkin hyödynsi brechtiläistä etäännyttämistä ja musiikkiteatterin tuomia abstrakteja ja symbolisia liike- ja ääni-ilmaisuja.

Ideoimme esityksen muotoa ja sisältöjä yhdessä, valitsimme musiikit ja jaoimme niiden sovitusvastuut, sekä kirjoitimme omat monologimme, joista minä koostin lopullisen käsikirjoituksen ja dramaturgian. Pyrin dramatisoinnissa antamaan tilaa katsojan omille oivalluksille ja sen kautta katharsikselle.

Käytimme esityksessä valmiiksi olemassa olevia teatterikappaleita, jazzia ja Suomi-poppia. Keksin käsikirjoittaessa sovittaa musiikin toimimaan oivallusten avaajana ja dramaturgisena käänteentekijänä. Tutkin käsikirjoitusta varten myös sotatraumoja ja traumojen periytymistä sukupolvelta toiselle.

Esitys sai erittäin positiivisen ja vaikuttuneen vastaanoton.

***

MINUN ÄÄRENI
Ensi-ilta Rovaniemen teatterissa 12.4.2017.

  • Käsikirjoituksen suuri dramaturginen kaari ja kokonaisuuden hiominen yhtenäiseksi
  • Käännöstyö ja musiikin sovitustyö laulajalle ja pianolle kappaleeseen Old Daddy Green
  • Musiikin sovitus neljälle laulajalle ja pianolle kappaleeseen Kukaan ei tunne mua
  • Laulavana ja tanssivana näyttelijänä toimiminen

Tytäryhtiö:

Ella Jäppinen,
Juulianna Mäkelä,
Salla-Maria Orvasto,
Annukka Waara,
sekä Anu Silvasti, piano