Vanhusrunomusiikki

Vanhusrunomusiikki-projekti sai alkunsa keväällä 2014 runoilija Tuukka Hermanni Terhon ideasta yhdistää runoihinsa sellomusiikkia. Tuukka on koulutukseltaan sosionomi ja erikoistunut juuri vanhustyöhön. Kehitimme hänen jo aiemmin käyttämäänsä Vanhusruno-konseptiaan edelleen, ja päädyimme yhdistämään runon ja musiikin terapeuttiset ominaisuudet ja viemään ne vanhainkoteihin ja vanhusten iltapäiväkerhoihin.

Musiikin terapeuttiset vaikutukset liittyvät sen aiheuttamaan konkreettiseen värähtelyyn, sen nostattamiin tunteisiin sekä alitajunnan unenomaisiin prosesseihin. Musiikki aktivoi aivoja laajemmin kuin mikään muu ihmisen taiteellinen tai konkreettinen toiminta. Vanhuksille musiikin kuuntelu on siis tehokasta aivojumppaa! Lisäksi tutut kappaleet saattavat nostaa esiin muistoja monien kymmenien vuosien takaa ja palauttaa esimerkiksi muistisairaan kosketusta omaan häilyväiseksi muuttuneeseen identiteettiinsä. Musiikilla voi myös parantaa mielialaa ja siten kohentaa yleisvointia.

Runo on mielikuvamatkailua sanojen kannattamana. Se virkistää aivoja ja antaa arkeen lisämaustetta. Runot ilmaisevat maailmaa ja ilmiöitä arjesta irti olevien linssien läpi. Runo voi myös olla matka tuntemuksiin ja kokemuksiin, joita itse ei osaa kuvailla mutta jotka ovat itselle hyvin tuttuja.

Vanhusrunomusiikin konseptiin kuuluu puolisen tuntia kestävä musiikki- ja runonlausuntaesitys, jonka jälkeen pidetään vielä keskusteluhetki. Keskustelussa vanhukset pääsevät jakamaan ajatuksiaan ja tuntemuksiaan toistensa ja esiintyjien kanssa.

Vanhusrunomusiikki-konseptia on tukenut Wihurin säätiö.

IMG_0020
Vanhusrunomusiikki-konsertti Kannelmäen vanhainkodissa, kevät 2015. Kuva: Tuukka Terho