Vanhusrunomusiikki

Salla-Maria Orvasto & Tuukka Hermanni Terho:
Vanhusrunomusiikki-konserttisarja vanhainkodeissa 2015-2017


Salla-Maria Orvasto: Kolme sävellystä sellolle Tuukka Hermanni Terhon runoihin

Konserttisarjassa esitimme sekä Tuukka Terhon uusia runoja ja niihin sävellettyä musiikkia että vanhuksille eletyn elämän ajalta tuttuja runoja ja kappaleita. Konsertin jälkeen pidettiin aina pieni keskustelutilaisuus, jossa jaettiin konsertissa koettua ja kuultua, ja jossa jokainen sai tulla kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi.

Musiikin terapeuttiset vaikutukset liittyvät sen aiheuttamaan konkreettiseen värähtelyyn, musiikin nostattamiin tunteisiin, mielikuviin ja muistoihin, sekä alitajunnan unenomaisiin prosesseihin. Musiikki aktivoi aivoja laajemmin kuin mikään muu ihmisen hereillä tekemä toiminta ja on siksi terapeuttisena taidemuotona erityisen tehokas. Tutut kappaleet saattavat nostaa esiin muistoja monien vuosikymmenien takaa ja palauttaa muistisairaan kosketusta omaan identiteettiinsä. Musiikilla myös parantaa mielialaa ja siten kohentaa yleisvointia.

Runo on mielikuvamatkailua sanojen kannattamana. Se virkistää aivoja ja antaa arkeen lisämaustetta. Runot ilmaisevat maailmaa ja ilmiöitä arjesta irti olevien linssien läpi. Runo voi myös olla matka tuntemuksiin ja kokemuksiin, joita itse ei osaa kuvailla mutta jotka ovat itselle hyvin tuttuja.

Vanhusrunomusiikki-konserttisarjaa on tukenut Wihurin säätiö.

IMG_0020
Vanhusrunomusiikki-konsertti Kannelmäen vanhainkodissa, kevät 2015. Kuva: Tuukka Terho