FAQ

Miten usein tunnilla kannattaa käydä?

Lauluääni, kuten mikä tahansa instrumentti, vaatii säännöllistä harjoittelua päästäkseen kehittymään. Siksi laulutunneillakin kannattaa käydä säännöllisesti. Suositeltava tuntien aikaväli on 1–2 viikkoa. Vaikka aina ei ehtisikään harjoitella kotona, jo pelkästään tunneillakin tehtävä työskentely kehittää ääntä. Tehoa oppimiseen saa kuitenkin tekemällä harjoituksia myös tuntien ulkopuolella.

Minkä pituinen tunti sopii kenellekin?

Normaali tunnin pituus on 45 tai 55 minuuttia. Edistyneemmälle oppilaalle 55 minuutin tunti on suositeltavin, mutta aloittelijalle voi hyvin riittää 45-minuuttinenkin tunti. Sopivin tunnin pituus löytyy kokeilemalla.

30-minuuttiset laulutunnit ovat suositeltavia 7-13-vuotiaille laulajille, joiden kanssa tunneilla tehdään vähemmän laulutekniikkaharjoituksia ja keskitytään enemmän laulamisen iloon ja musiikillisiin taitoihin. Lapsesta ja hänen motivaatiostaan riippuen laulutunti voi olla myös 45-minuuttinen.

Missä laulutunnit pidetään?

Opetustilani on Helsingissä Lapinlahden Lähteellä, vanhassa Lapinlahden sairaalassa (sisäpihan oikeanpuoleinen ovi, rappuset 2. kerrokseen).

Lapinlahden Lähteelle pääsee helposti metrolla (Ruoholahden pysäkki), raitiovaunulla nro 8 (Marian sairaalan pysäkki), busseilla 65A, 66A ja 21V ja kaikilla Kamppi-Espoo -välin busseilla (Länsiväylän pysäkki), busseilla 20 ja 15 (Ruoholahden aseman pysäkki) sekä bussilla 24 (Leppäsuonkadun pysäkki). Lähteelle pääsee Helsingin keskustasta myös helposti kävellen.

Lapinlahden Lähteellä on laulutuntien lisäksi viihtyisä kahvila, joka on avoinna joka päivä klo 12-18, galleria, yleisösauna, kirpputori ja käsityöläispuoti. Lähteellä järjestetään myös paljon muuta kulttuuri- ja hyvinvointitoimintaa. Tapahtumista saa tietää parhaiten seuraamalla Lähteen Facebook-sivua.

Minkälainen laulutuntipaketti kannattaa valita?

Laulunopiskelu on hyvin samankaltaista kuin urheilu. Jos haluaa laulaa omaksi ilokseen pyrkimättä huippusuorituksiin, tunneilla voi käydä harvemmin tai sitoutuen säännölliseen harjoitteluun lyhyemmäksi aikaa.

Jos päämääränä on esimerkiksi jonkin kappaleen valmistaminen esitettäväksi, kannattaa valita 3 tai 5 kerran laulutuntipaketti. Samoin nämä pienemmät laulutuntipaketit sopivat niille, jotka haluavat alkuun kokeilla, miltä laulutunneilla käyminen pidemmän päälle tuntuu.

Jos yksin laulaminen jännittää, tai laulutunnin haluaa antaa lahjaksi vaikka ystävälleen, puolisolleen tai sukulaiselleen, hyvä vaihtoehto on valita jokin ryhmälaulutuntipaketeista. Ryhmälaulutunnit sopivat myös esimerkiksi duolaulajille, jotka haluavat opastusta stemmalaulantaan.

Päämäärätietoisen tai laulunopiskeluun muuten vain vahvemmin sitoutuneen oppilaan kannattaa valita joko viiden tai kymmenen kerran laulutuntipaketteja tai Laulun kuukausipaketti, joka sisältää myös säestystunnin kerran kuussa. Tällöin tunnilla kannattaa käydä viikoittain, jotta harjoittelulla päästään tuloksiin.

Mistä laulutuntien hinta koostuu?

Laulutuntien hintaan sisältyy opettajan ja mahdollisen säestäjän palkan lisäksi alv 24%, työhuoneen tilavuokra, kirjanpitäjän palkkiot, eläkemaksut, verot sekä ammattiliiton ja -yhdistysten jäsenmaksut. Lisäksi kehitän omaa ammattitaitoani erilaisilla kursseilla ja ammattikirjallisuudella sekä hankin opetusmateriaalia. Tällä tavoin pyrin antamaan oppilailleni parasta mahdollista opetusta.

Opetusfilosofiani

Laulu on hyvin henkilökohtainen instrumentti ja sidoksissa laulajan koko persoonaan. Ääni paljastaa hyvin herkästi ihmisen tunteita, ajatuksia ja persoonallisuutta. Ääni on aina myös hyvin olennainen osa identiteettiä. Se kertoo, miten olemme suhteessa itseemme ja meitä ympäröivään maailmaan. Jos mieli tai tunteet ovat jostain lukossa, kehokin lukittuu, mikä taas aiheuttaa vaikeuksia äänenkäytössä. Laulamisen on oltava siis aina nautinnollinen ja turvallinen tapahtuma, jotta keho toimisi suotuisasti. Ja vastaavasti laulu voi myös avata kehon ja mielen lukkoja!

Pyrin luomaan tunneille aina rennon ja mieluisan ilmapiirin, johon on mukava tulla. Hyödynnän opetuksessani myös musiikkiterapeuttisia elementtejä, jotka rentouttavat ja toisaalta aktivoivat laulajaa sopivalla tavalla. Tunnilla pyritään usein hyödyntämään oppilaan silloista olotilaa, ja välillä tarpeen tullen saatetaan myös keskustella paljon. Pyrkimyksenäni on luoda laulutunneille ilmapiiri, jossa jokainen uskaltaa avata kehonsa ja sydämensä, ja sen myötä kokea tietoisesti oman aidon äänensä.

Laulun opiskelu on ollut (ja on edelleen) itselleni paitsi hauskaa ja kehittävää, myös eheyttävää ja virkistävää. Ja eritoten olen todennut sen olevan koko elämän pituinen tutkimusmatka itseen, oman äänen ja musiikin monipuoliseen maailmaan. Tämän tutkimusmatkan koordinaatteja haluan jakaa myös oppilailleni.

Miten voin varata itselleni tunnin?

Voit ottaa minuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse (puhelinnumeroni ja sähköpostini löytyvät sivun reunasta yhteystiedoista), tai varata suoraan haluamasi tunnin täältä.

Tervetuloa laulamaan!