Elisabeth

Tkt_Elisabeth_Pressi_11_Tanssii
Tkt, Elisabeth 2005. Kuva: Robert Seger.

Elisabeth on ollut musikaalitöistäni ensimmäinen. Se aloitti 4-vuotisen työtaipaleeni Turun kaupunginteatterissa ollessani 20-vuotias. Elisabeth pyöri täysille katsomoille 1,5 vuotta.

Olin produktiossa kiinnitettynä ensembleen, ja minulla oli pieni sivurooli. Ohjaaja Katariina Lahti oli vaativa ja tiukka, mutta minulle myös hyvin kannustava. Hän huomasi motivoituneen näyttelijänalun ja soi mahdollisuuksia kokeilla omia rajoja. Tässä produktiossa ensemble oli todella paljon lavalla: näytteli, lauloi ja tanssi. Koreografiat ja laulettava musiikki olivat haastavia, ja puvustus ja peruukit loivat haasteeseen oman lisänsä. Esitettävä hahmokavalkadi oli laaja, ja yhden esityksen aikana pääsi esemblessakin tekemään niin komiikkaa, fyysistä teatteria, perinteistä musikaalishowta kuin draamaakin.
Harjoituskaudella istuin kaikki vapaa-aikani katsomossa imien ammattilaisten taitoa ja tekniikoita itseeni. Kirjoitin muistiinpanoja oivalluksistani.
Elisabeth opetti minulle, miten suuria mahdollisuuksia juuri sivuroolit luovat näyttelijälle, ja miten pieni taustahahmokin voi antaa keskeistä sisältöä kohtaukselle tai jopa varastaa huomion ja luoda tilanteisiin käsikirjoituksen ulkopuolista komiikkaa, jos ohjaaja niin sallii.
Tämä produktio oli erityisesti joukkokohtauksien taidetta, ja olen kiitollinen siitä, että olen saanut aloittaa näyttelijäurani näin hienossa produktiossa.

Elisabethiin kytkeytyy myös muisto Nätyn varasijasta keväällä 2005 ja siitä, kuinka koko Näty matkusti Tampereelta pääsykokeiden jälkeisenä syksynä katsomaan esityksen. Tämä ”Elisabethin aika” on ollut minulle tietynlainen teatterikorkeakoulu ja uuden oppimisprosessin alku.

Michael Kunze & Sylvester Levay:
ELISABETH (ensemble)

Turun kaupunginteatteri, huhtikuu 2005-joulukuu 2006
Ohjaus: Katariina Lahti
Musiikin johto: Henrik Wikström
Koreografia: Outi Martikainen