Vanhusrunomusiikkia Kannelmäessä

Saimme runoilija Tuukka Hermanni Terhon kanssa Wihurin rahastolta apurahan runo- ja musiikkitaiteen viemiseksi vanhainkoteihin. Apurahan tukemana meidän on tarkoitus pitää vuoden aikana 10-15 esitystä eri hoito- ja vahainkodeissa Helsingissä. Projekti sai alkunsa viime vuonna, kun Tuukka kysyi minua säveltämään sellomusiikkia hänen kolmen runonsa taustalle. Esiinnyimne ensimmäistä kertaa yhdessä toukokuussa 2014 Helsinki Poetry Connectionin open stagen lämmittäjinä, ja yhteistyö oli niin antoisaa että päätimme jatkaa tuon tempauksen jälkeenkin.

Vihdoin nyt kesäkuussa pääsimme aloittamaan vanhusrunomusiikki-projektimme ensimmäisellä konsertilla. Esiinnyimme Kannelmäessä Rumpupolun palvelutalossa esittäen sekä Tuukan omia runoja että suomalaisten klassikkorunoilijoiden runoja. Esityksen jälkeen yleisön oli mahdollista keskustella meidän kanssamme ja jakaa ajatuksia ja tuntemuksia, joita esitys herätti.

Vanhuksille esiintyminen on aina hieno ja hyvältä tuntuva kokemus. Vanhuksilla on viisautta ja elämänkokemusta kymmeniltä ja taas kymmeniltä vuosilta. Vaikka kroppaa painavat jo kaikenlaiset vaivat, taide herättää väsyneemmätkin sielun eloon ja virkistää mieltä. On ihana nähdä katsojien silmissä syttyvän pilkkeen, kun jokin sana tai sävel koskettaa. Se kokemuksen syvyys, joka vanhuksen olemuksesta paistaa, on kullanarvoinen. Toivon ja uskon, että tuohon syvyyteen saa taiteen avulla tuotua valoa, joka paljastaa vanhukselle sen valtavan kauneuden.

Opiskelin vuosi sitten musiikkiterapian perusopintoja Sibelius-Akatemialla. Musiikki on taiteenmuodoista aivoja  kaikkein laajimmin aktivoiva. Siksi se herättää tehokkaasti muistoja ja mielikuvia, ja virkistää. Musiikki on myös turvallisin tapa käsitellä tunteita ja vaikeita kokemuksia, sillä musiikin aikaansaama käsittelyprosessi tapahtuu unen tavoin, alitajuisilla tasoilla ja mielikuvissa. Vasta kun ihminen on siihen valmis, oivallus tulee hänelle selkeänä ja verbalisoitavana.

Terapeuttisesti suunnattu taide on minulle tärkeä työskentelymuoto. On hienoa, että hoitolaitoksiin suunnattua taidetta tuetaan.

kuva: Tuukka Terho